© gymnastiekvereniging NOS - Amsterdam/Duivendrecht 2011-2017
NOS-turnen
Amsterdam en Duivendrecht
info@nos-turnen.nl
info@nos-turnen.nl
ACROGYM
Sinds 2007 kan je bij NOS aan Acrogym doen. Maar wat is dat eigenlijk, Acrogym? Voor mensen van buitenaf is het altijd moeilijk te begrijpen wat acrogym nu eigenlijk is. Onbekendheid of de opmerking “Acrogym, dat doe je toch in het water?” hoor je vaak.
juryleden gezocht
Geschiedenis De sportieve acrobatiek, of kortweg acrogym of acro is een van de nieuwe telgen binnen de turnfamilie. Acrogym is eigenlijk al een eeuwenoude sport. Uit wandschilderingen van de oude Egyptenaren kunnen we afleiden dat er 2000 jaar voor Christus al mensen waren die acrobatische bewegingsvormen uitvoerden.
Acrobatiek Vanuit de acrobatiek ontstond het circus en hierdoor genoot de acrobatiek ook in europa grote populariteit. In 1973 groeide Acrogym uit tot nationale en internationale topsport. Maar wat is het nou? Hoe je in 1 zin moet uitleggen wat acrogym is? Dat valt niet mee. Er zijn tal van omschrijvingen te bedenken: - zoals in het circus, kunstjes maken - turnen, maar dan met z’n tweeën, drieën of vieren bovenop elkaar - een combinatie van turnen, dans en acrobatiek - etc.
Toch kan geen van deze beschrijvingen op de juiste manier uitdrukken wat Acrogym inhoudt. Dat is iets wat je moet zien en ervaren. Het is een sport waar zoveel inzit. Inderdaad, turnen, dans en acrobatiek komen erin terug, maar wat te denken van specifieke kracht die te combineren moet zijn met lenigheid. Coördinatie in de lucht, lef, vertrouwen op je partners. Trainen met jong en oud door elkaar heen, groot en klein. Enerzijds is deze verscheidenheid binnen de acrogym ontzettend moeilijk te combineren, anderzijds is het ook de kracht van deze dynamische en bijzonder mooie sport. Maar pas op, als je eenmaal bent besmet met het acro-virus, kom je er nooit meer vanaf!